Започна строежът на сцената за концерта на AC/DC

На 14 май рокдинозаврите в училищни униформи  - AC/DC  - пристигат в  България. Групата е създадена в  Австралия от двамата братя Малкълм и Ангъс Йънг. Най-голямата сестра на братята /семейството има 6  деца/, има най-г

2010-05-08 22:45:08
Започна строежът на сцената за концерта на AC/DC
На 14 май рокдинозаврите в училищни униформи  - AC/DC  - пристигат в  България.

Групата е създадена в  Австралия от двамата братя Малкълм и Ангъс Йънг. Най-голямата сестра на братята /семейството има 6  деца/, има най-големи заслуги за това те да се
запалят по рокендрола, тя става  и кръстница на групата. Идеята й идва от знака "внимание", поставен на шевната й машина. Ангъс, размахващ китара и облечен в ученическата си униформа вдъхновил Маргарет да пренесе това и на сцената.

Идеята за сформирането на AC/DC е на Малкълм, който и до днес е основният композитор и този, който има последната дума. Когато Ангъс набира членове за своя група, Малкълм го моли да се включи в AC/DС. В началото репертоарът  на бандата  се състои от песни на Rolling stones, Beatles и Чък Бери. Двамата братя Малкълм и Ангъс винаги са имали един  равностоен, но скрит партньор - големият им брат Джордж. 

Първата им сценична изява става в навечерието на новата 1974 година в клуб „Чоквърс“ в Сидни, а през  юни 1974 групата записва първите си песни. Първият им вокал е Дейв Евънс.    Легендарният  вокалист на групата Бон Скот  се появява малко по-късно. Той е доста по възрастен от братята Йънг и любимата му фраза е "Аз не съм нито AC, нито DC, а светкавицата по средата".


Малкълм и Ангъс привличат  още неопитния барабанист  Фил Ръд и басиста Марк Евънс  и записват втория си албум, който излиза през февуари 1976 г. и   носи голяма слава на групата в Австралия.  AC/DC  издават европейски албум , като смесват австралийските албуми „High Voltage“ и „T.N.T.“ Третият албум на рок групата  излиза на пазара по едно и също време в Австралия и в Европа, а след издаването на четвъртия си албум  AC/DC тръгват на европейско турне като поддържаща група на "Black Sabbath", но турнето не продължава дълго за AC/DC.



През лятото на 1978 AC/DC правят първото си пътуване до Америка , където свирят по клубовете. Откриват фестивала „REO Speedwagon“. След това се връщат в Европа, за да рекламират свое собствено турне и се връщат отново в САЩ като подгряваща група на  "Kiss" и "Rush".



На 19 февуари 1980 г. Бон Скот умира от алкохолно отравяне. След прослушване останалите членове избират за нов вокалист на AC/DC бившия вокалист на групата на Джордж Йънг — Брайън Джонсън. Шест седмици след погребението на Скот записват следващия си албум - Black in Black.


През 1982 г. групата прави световно турне, на което представя поредния  си  албум. Минават почти 2 години преди групата да издаде следващия си албум. По време на записите за новия албум барабанистът Фил Ръд напуска групата поради проблеми с алкохола. На негово място идва Саймън Райт.



Почти 10 години след излизането на „Back in Black“ AC/DC се завръщат на върха на световните музикални класации с албума „Razors Edge“, като продуцент е Брус Файърбрайън (Bruce Fairbairn), а барабанистът Саймън Райт е сменен от Крис Слайд. След голямото световно турне на албума AC/DC издават албум с песни, изпълнени на живо по време на турнето.


Песента "Big gun" е включена в саундтрака към филма  "Последният екшън герой".



През 2000 г. излиза албум с нови песни, който носи името "Stiff Upper Lip". Албумът се продава изключително добре и година след издаването му става платинен. Успехът е последван от успешно турне. През 2001  AC/DC издават  домашно DVD на концерт от турнето „Stiff Upper Lip“, изнесен в Мюнхен.


Това е накратко историята на рокбандата AC/DC.


И ето, дойде време AC/DC да посетят и България. Те пристигат с 60 тира, 10 спални автобуса, 100 човека екип, 600 бодигарда, 4 голф коли, 3 големи съблекални, мобилна кухня и 60 000 фенове.


Това е най-голямата продукция, която ще се състои у нас. Сцената ще бъде 75  метра широка и от днес започна построяването й, което ще продължи една седмица.


На турнето групата пътува с озвучителна техника Electro-Voice X-Array PA,  която

вече е успешно използвана при турнето Stiff Upper Lip. За първи път системата е използвана от Rolling Stones . Тя може да озвучи 270 градуса ъгъл от сцената, т.е, където и да се застане, дори и зад сцената, ще може да се чува прекрасно. 

Бандата ще кацне  със собсвения си самолет вероятно ден преди концерта и ще бъде  екскортирана до стадион "Васил Левски" от СДВР.  Достъпът до стадиона ще се осъществи през 9 КПП-та. Децата до 10-годишна възраст ще влизат безплатно. Един възрастен може да   влезе с две деца, а тийнейджърите до 18 години трябва да са с придружител.

Вратите ще бъдат отворени в 15 часа в деня на концерта, когато ще има достъп до буферната зона, а един час по-късно  феновете ще могат да се настанят и на стадиона.

Билетите ще бъдат сканирани със специални устройсва за автентичност, а бонус към феновете и техните приятели извън стадиона е безплатният  безжичен интернет, чрез който те ще могат да гледат концерта.

Организаторите смятат, че ще има достатъчно места за паркиране около стадиона. От България AC/DC се отправят към Будапеща за следващото шоу на 16 май. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия